Monumentale boerderij met industriële en moderne accenten

Koosje en haar man wonen sinds 2012 in een prachtige monumentale boerderij met rieten dak. Twee jaar geleden sloeg echter het noodlot toe. Een grote brand en de daarbij gepaard gaande rook- en waterschade verwoestten een groot deel van hun uit 1602 stammende woning en inboedel. Vinke Beilen adviseerde de twee bij het opnieuw inrichten van hun ‘monumentale boerderij met industriële look en moderne accenten’.

Vinke Beilen

Bij de verbouwing en inrichting gold een belangrijk uitgangspunt. “Wat oud was, moest oud blijven”, legt Koosje uit. “En wat nieuw was, nieuw. We wilden dat de moderne elementen recht doen aan het monument. De oude gebinten en hoge balken bleven bij de brand gelukkig gespaard. Deze zijn dus nog aanwezig, maar in een industriële sfeer met moderne elementen.”

Cortenstaal

In de 6 meter brede en 13 meter hoge hal werd een garderobe gemaakt met cortenstaal en 2.250 klinknagels. Dit geeft de voormalige melkstraat een roodbruine, industriële look. Boven de woonkamer - voorheen de deel - werd gedeeltelijk een entresol (tussenvloer) gebouwd. “De woonkamer is namelijk ook 13 meter hoog”, legt Koosje uit. “De entresol geeft een afgeschermd gevoel.”

Boven werden twee logeerkamers gerealiseerd. Een brug zorgt voor de aansluiting van het geheel. In het woongedeelte bevindt zich de keuken, met kookeiland en bar. Een stalen raamconstructie scheidt de keuken deels af van de woonkamer, zonder dat het zicht erop verdwijnt. Koosje en haar man wilden verder dat meer daglicht hun woning zou binnenkomen. In het grote puntdak werden daarom twee grote ramen gebouwd. Daarnaast maken twee nieuw gecreëerde veranda’s onder het rieten dak hun woning af.

Vinke Beilen
Vinke Beilen

Advies

Vinke Beilen adviseerde bij de houten vloeren, vloerkleden en raamdecoratie. De interieuradviseur bezocht de oude boerderij met verschillende stalen, zodat Koosje en haar man ter plekke zagen wat paste bij hun wensen.

“De vloer moest over een vloerverwarming kunnen worden gelegd”, legt Koosje uit. “We kozen voor een eikenhouten vloer. We wilden namelijk dat het aansloot bij het gevlinderde beton dat al in de woonkamer lag. Dat hebben ze heel netjes en symmetrisch gedaan. Deze vloer ligt ook in de slaapkamer, kleedkamer, sportruimte en hal. De brede eiken delen, die gerookt en geolied zijn, horen echt in zo’n pand. Het klopt met het geheel. Het ziet er heel mooi uit.”

Ook verzorgde Vinke Beilen de vloerkleden. “In het salondeel in de woonkamer ligt nu een groot grijsbruin vloerkleed”, legt Koosje uit. “Daardoor lijkt het wat op een eilandje. Het zorgt voor een warme sfeer, in de stijl van de vloer. Onder de 3 meter lange eetkamertafel, die evenwijdig staat aan de veranda, ligt eveneens een vloerkleed in dezelfde kleur. En in de werkkamer ligt een groot hoogpolig tapijt, met een kleur tegen het wit aan. Dat past goed bij de antracieten vloer en het plafond.”

Vinke Beilen

Raamdecoratie

In de schuine wanden in de slaap- en logeerkamers zitten nu Velux-dakramen, waarvoor Vinke Beilen de rolgordijnen verzorgde. Het oude voorhuis en de woonkamer voorzag de interieurinrichter van antracietkleurige, gevoerde gordijnen aan de achterwand. Deze locatie, waar de baanderdeuren zaten, is nu voorzien van glas. De oude baanderdeuren staan permanent open. En aan de zijkanten van de woonkamer - in het lagere deel - hangen beigeachtige, gevoerde gordijnen. “Die geven het geheel een warme uitstraling”, legt Koosje uit. “Omdat het een groot huis is, kun je verschillende plekjes creëren voor een beschermd gevoel.”

Voor Koosje en haar man is hun woning nu echt af. Ze wonen er, samen met hun Schotse Hooglanders, kippen, ganzen en honden, met veel plezier.

Inspiratiemagazine Vraag een inspiratiemagazine aan

Vinke Beilen biedt je een flinke dosis wooninspiratie. Ons eigen Restyle Magazine staat bomvol stylingstips en informatie over onze producten.

Vraag een inspiratiemagazine aan